Historia

Haminan kolme itäisintä kylää sijaitsevat meren rannalla, vanhan Turusta Viipuriin johtavan maantien, Kuninkaantien varrella. Tietä on myös kutsuttu Suureksi Rantatieksi tai Aliseksi Viipurintieksi.

Sijaintinsa vuoksi Rakilalla, Mäntlahdella ja Pyötsaarella on mielenkiintoinen historia. Pyötsaarella oli merkittävä asema Ruotsi-Suomessa. Sen historia ulottuu aina 1300-luvulle asti.  Ensimmäiset merkinnät Mäntlahden ja Rakilan historiasta löytyvät 1400-luvulta.

Mäntlahden historia

Pyötsaaren historia

Brakilan kartanon ja Rakilan historia

Kartta vanhoista paikannimistä

Haminan kolme itäisintä kylää sijaitsevat vanhan Turku- Viipuri maantien varrella. Kylien historia ulottuu aina 1300-luvulle asti. Sivustolla olevaan karttaan on merkitty kylien kulttuurihistorialliset merkittävät paikat.

Mäntlahden historia

Mäntlahti on Haminan itäisin rannikkokylä, joka 1500-luvulla laskettiin hallinnollisesti milloin Vehkalahteen milloin Virolahteen kuuluvaksi. Kylä on vanha ja sen tilaluku pysyi alkuun vakaana, kolme tai neljä ja 1650-luvulla viisi: 1. Ristola, myöhemmin Puustelli tai Hovi, 2. Yrjönen, 3. Mänttäri, 4. Tolsa ja 5. Sipilä. Tilojen väki kuitenkin vaihtui usein. Tilojen jäädessä autioksi niille löytyi aina …

Museotien mutkien ja mäkien nimet ja tarinat

Nimien keruuta ei ole vielä kuin aloitettu.

Pyötsaaren historia

Rakilan historia

Brakilan kartano Rakilan kylä sijaitsee Museotien varrella kahdeksan kilometrin päässä Haminasta itään. Paikalla on ollut asutusta jo 1400-luvulta asti, luultavasti 2-3 taloa. Vuonna 1551 laadittuihin tarkkoihin maakirjoihin kirjattiin Brakilaan 3 isäntää : Lasse Mikonpoika, Ambrosius Niilonpoika ja Sigfrid Heikinpoika Braki. Lasse ja Ambrosius Braki muuttivat jo 1500-luvulla Haminaan ja jäljelle jäi vain Sigfrid Brakin viljelys, …