Jukka Hellbergin luento Toivolassa 13.2.2024

Jukka Hellberg saapui toistamiseen Toivolaan, ja toisenkin käynnin teema oli Venäjän ja Ukrainan välinen sota  – humanitaarinen katastrofi, jolle ei näy loppua. Kuten lähes vuotta aikaisemmin (14.2.2023) oli tälläkin kertaa Toivolaan saapunut suuri joukko kuulijoita. Salin täyteinen yleisö oli kiinnostunut  alustuksen teemasta ja väkeä saapui niin Haminasta kuin Virolahdelta. Kuten aikaisemmassa alustuksessa, niin tälläkin kertaa Jukka Hellberg esittele ja analysoi eurooppalaisen sodan taustoja puolueettomasta näkökulmasta ja käyttäen paljon venälänkielistä materiaalia. Jukan sotilasura ja pitkäaikainen asuminen Itä-Euroopassa toi alustukseeen henkilökohtaisen kosketuksen, Jukan tuntiessa Venäjän ja Ukrainan sotajoukkojen ja joukkotuotannon taustat. Alustuksessa korostui myös Venäjän valtion ja yhteiskunnan erilaisuus, jolloin länsimaiset pakotteet eivät aina toimi – kuten niiden odotetaan toimivat. Samoin Venäjän kauppa on siirtynyt kohden Kiinaa ja Intiaa. 

Parkkeeramisongelmien johdosta (Toivolan parkkipaikat olivat täynnä) esitys päästiin aloittamaan vasta klo 18.10. Suunnitelmien mukaan luennon piti kestää 45- 60 minuuttia, mutta Jukan vakavaa ja analyyttista pohdintaa tuli tunnin ja vartin verran ja päälle yleisön noin kymmenen tiukkaa kysymystä.  Huolimatta illan kovasta teemasta, väki jaksoi olla aktiivisesti mukana ja tehdä Jukalla tiukkoja kysymyksiä. 

Kiitos Jukka ansiokkaasta alustuksesta. Tälläkin kertaa saimme sellaista tietoa, joka suomalaisen tiedonvälitys ei jaa.