Paussikioski

Paussikioski on suljettu Juhannuksen. Avautuu jälleen sunnuntaina 21.6.

Hamina-viikko näkyy Mäntlahdessa

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla vietetään  Hamina-viikkoa ja Haminan keskustassa tapahtuu joka päivä. Viikon ohjelma löytyy Facebookista tai REIMARI:sta.

Tiistaina 2.6. klo 17.30 lähtee Raatihuoneen torilta linja-auto kohti Mäntlahtea, sillä Maaseutupalvelujen järjestämä opastettu Lähde maalle-maaaseutukierros suuntautuu tällä kertaa Mäntlahteen. Matkaan osallistujat saapuvat Paussi-kioskille noin klo 18.00. Kioskilla heidät vastaanottaa Kyläteatteri Marmutin naamioiden noin viiden minuutin kurkisteluesitys.

Paussi-kioskin pihapiirissä oleva Taidegalleria Kymen Kulta  avautuu 2.6. Gallerian omistaja Herman Poelman on koonnut galleriaan näyttelyn omista teoksistaan ja hän on 2.6. paikalla klo 18.00 esittelemässä teoksiaa. Paussi-kioski on myös auki klo 19.00 asti ja sieltä voi ostaa suuhunpantavaa ja vaikkapa postimerkkejä ja kortteja.

Paluumatkalla Maaseutukierros poikkeaa Toivolaan tutustumaan uuteen Monitoimitilaan.  Metsästsäjien puheenjohtaja Arto Tauria esittelee rakennuksen.

Kaikki kyläläiset ja lähiseudun asukkaat ovat 2.6. tervetulleita sekä Paussi-kioskille että tutustumaan uuteen Monitoimitilaan.

Postilaatikon paluu

Mäntlahden Paussi-kioskin eteen on saatu Postilaatikko kesän ajaksi palvelemaan niin kyläläisiä kuin loman viettäjiäkin. Laatikko tyhjennetän arkisin klo 10.00. Paussi-kioskista saa ostaa postimerkkejä kirjeisiin ja kortteihin vaikka kioski ei toimi asiamiespostina.  Myynnissä on myös postikortteja. Kioski on avoinna ti-su klo11.00-18.00.

Vuoden 2015 Vappumarssi

Tänä vuonna alkoi huhtikuussa näyttää siltä, että perinteinen Vappumarssi Paussi-kioskilta Mattolaiturin nuotiopaikalle ei toteudu. Osa ydinporukasta oli lähdössä matkalle, osalla oli käsi vammautunut. Niinpä kukaan ei alkanut järjestellä varsinaista Vappumarssia.

Sääennusteet lupailivat kylmän ja sateisen kevään Vapuksi melko kaunista säätä ja lämpötilankin ennustettiin kohoavan, joten Vappumarssi päätettiin tänäkin vuonna toteuttaa ja kohteeksi valittiin Kota. Mukava reissu siitä tulikin joskin marssijajoukko kutistui viiteen henkilöön.

Mäntlahden osakaskunnan vuosikokouksen satoa

Mäntlahden osakaskunta piti vuosikokokouksen 22.3.2015 Toivolassa. Läsnä oli 15 henkilöä Helge Seppälän toimiessa puheenjohtajana. Hoitokuntaan valittiin Heimo Rikkinen, Heikki Nopanen, Mikko Lehto, Matti Seppälä ja Helge Seppälä. Toiminnan tarkastajaksi valittiin Tapani Korpela.

Mäntlahden kalastuksen valvontaa tullaan hoitokunnan päätöksen mukaisesti tehostamaan ja osakaskunnan hallinnoimien vesistöjen tilan parantamista selvitetään. Hoitokunta mm. ohjeistaa kalastajia niin, että he eivät heittäisi pyydystämiään roskakaloja takaisin veteen vaan käyttäisivät ne tai hävittäisivät asianmukaisesti.

Mäntlahden osakaskunnan vuosikokouksen 22.3.2015 pöytäkirja

Muutoksia tämän sivuston ylläpitoon

Reilu vuosi sitten rakentelin vauhdilla tätä sivustoa, tuli luotua pohjat ja osin aika paljon sisältöäkin kiinteille sivuille, kuten karttapaikan kartat, luontokohteet, historia ym. Kritiikkiä seurasi heti perään, että njääh, täähän on yhtä Rannantaikaa lehteä koko sivusto.

Lopetin sitten sisällön tuottamisen sivuille siihen, kun en oikein keksinyt mistä muualtakaan sitä ammentaa kuin Rannantaikaa lehden arkistoista. Ei näistä kylistä niin kovin paljoa ole kirjoitettu maailmalla artikkeleita ja olisi taas sitten oma hommansa pyytää niiden julkaisuluvat, löytää kontaktitiyhteys kirjoittajiin. Useita sivuja taitaa olla vieläkin tyhjinä, vaikka niille sivupohjat ja paikka onkin valmiina.

Alkaisi olla hiljakseen aika luovuttaa tämä luotu sivustopohja toisten hoteisiin. Kävijöitäkin sivustolla alkaa olla aivan mukavasti, tammikuusta 2014 alkaen keskimäärin 16 sivun aukaisua joka päivä, yksilöityjä eri kävijöitä tuona aikana yhteensä peräti  479 (5.4.2015 mennessä). Eli jonkinverran sivusto tavoittaa ihmisiä jo nyt.

Olisiko alueen kylien osakaskunnilla kiinnostusta ylläpitoon ja sisällön kehittämiseen, tai eri yhdistyksillä? Pelkästään Mäntlahdessakin on monta yhdistystä ja toimijaa: Rannanpojat, Kaakonrannan kyläyhdistys, Sulo Mäkelä seura, kyläkirjatoimikunta, kyläteatteri Marmut ja Erämiehet, tässä olisi tarjolla ilmainen tiedotuskanava.

Uusien ylläpitäjien ei toisaalta tarvitse olla minkään yhdistyksen jäseniä tai edes asua kylillä, he voivat olla vaikka kesä-asukkaita, joilla on mielenkiintoa kyliin ja sivuston kehittämiseen, sisällön tuottamiseen.

Rannantaikaa väellä on nyt omat interaktiiviset sivut, joiden rakennetta yhä rakentelen ja jonne myös voin vapaasti tuottaa sisältöä ilman tätä rannantaikaa rajoitusta, joten keskityn puuhailuun jatkossa siellä. Risuparran blogiinkin kirjoittelen jatkossa sinne varsinaisesti.

Toki huolehdin näistä kylienkin sivujen ylläpidosta, mutta lähinnä vain tekniseltä osalta. Uusille ylläpitäjille annan tietenkin kaikkea mahdollista neuvoa sivujen tekniikan suhteen. Voimme lisäksi pitää tarpeen tullen Rantaituvalla ilmaisia kursseja WordPress ympäristön hallintaan, se on helpompaa kuin luulisi.

Aurinkoisin kevätterveisin ja uusia ylläpitäjiä ootellen,
5.4.2015 Ilkka Ahmavaara
email: erakko@dlc.fi

Tre Kronor – Suomi

Parisen viikkoa sitten olin Tukholman Globenissa kannustamassa Suomea Tre Kronor jääkiekko ottelussa. Menomatkalla tunnelbanassa (metrossa) näin paljon Ruotsin kannustajia sinisineen ja keltaisineen paitoineen ja huiveineen. Onneksi kuulin myös suomen kieltä, tarkoittaen sitä että meitä olikin isompi jengi menossa kannustamaan Suomea voittoon!

Kun saavuimme Globeniin halusin ostaa Suomen lipun kannustuksen merkeissä, ja yksi katumyyjä myi niitä metropysäkin ulkopuolella. Tiedustelin ruotsiksi paljon Ruotsin ja Ruomen liput maksavat johon hän vastasi, ”svensk 30kronor och finsk 40kronor” (Ruotsin lippu 30kr ja Suomen lippu 40kr). Suomen lippu maksoi siis enemmän kun Ruotsin ja kun tiedustelin miksi, mies alkoi epäröimään ja myi minulle Suomen lipun 30 kruunulla. Olikin ovela kaveri!

Kun saimme liput käteen sekä maan värit maalattua naamaan menimme sisään etsimään istumapaikat. Aikaisemmin en ole Globenissa käynyt, mutta voin sanoa että jos on korkeapaikan kammo, sijoita hieman enemmän lippuun, koska halvimmat paikat taitavat löytyä enimmäkseen ylimmiltä kerroksilta. Minua ei korkeus haitannut ja fiilis oli mahtava kun näki kentän kokonaisuudessaan sekä muut moniväriset kannustajat.

Tre Kronor - Suomi

Tre Kronor – Suomi

Peli oli jännittävä, vaikka en kaikkia sääntöjä muistanutkaan. Ihmiset kannustivat innokkaasti, niin ruotsalaiset kuin suomalaiset, ja taustamusiikki sai ihmiset taputtamaan ja hyvälle tuulelle. Vaikka Suomi teki ensimmäisen maalin ja pelasi monien mielestä paremmin kuin Ruotsin joukkue (ainakin ystäväni sanoivat näin), peli päättyi 3-2 Tre Kronorille. Oli kuitenkin hauska päivä ja oli kiva nähdä pitkästä aikaa niin monta suomalaista yhdessä paikassa!

 

Pudonneet piikkilangat

Liukkaiden kelien vuoksi lenkkeily sivuteillä on lähes mahdotonta. Pyötsaarentie on hiekoitettu ja osittain sulakin, joten sitä pitkin uskaltaa kävellä. Koiranomistajien kannattaa pitää koiristaan huolta Pyötsaarentiellä liikkuessaan, sillä tien länsipuolella oleva piikkilanka on osittain pudonnut maahan ja aiheuttaa vaaraa eläimille.

20150221_151116     20150221_15115820150222_092647

Vesipostille pääsee

Lumet vesipostin edestä on aurattu pois ja vettä pääsee jälleen ottamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mäntlahti – Pyötsaari – Rakila osayleiskaava etenee

Mäntlahti – Pyötsaari – Rakila osayleiskaavan luonnos alkaa olla valmiina. Haminan Energialta odotetaan vielä virallista ilmoitusta siitä, aikooko se rakentaa tuulimyllyjä maakuntakaavaan merkittyyn Harvajanniemen tuulipuistoon, vai luopuuko se koko hankkeesta.

Puolustuvoimat on esittänyt kannakseen, että Pohjois-Kymenlaaksoon saa rakentaa tuulivoimaloita maakuntaenergiakaavaan suunnitelluille alueille ja Etelä-Kymenlaaksoon muutamille kaavaan merkityille alueille voidaan rakentaa, kunhan tutkakompensaatiota maksetaan 500 000 euroa tuulivoimalaa kohden. Osalle kaavaan merkityistä alueista puolustusvoimat ei salli rakennettavan kuin korkeintaan 50 metriä korkeita voimaloita ja joillekin alueille se sallii ainoastaan yhden ison voimalan rakentamisen. Harvajanniemen tuulivoimalapuisto kuuluu viimeksi mainittuihin alueisiin.

Haminan kaupunginhallitus teki aikoinaan päätöksen, että MPR-alueen osayleiskaavan suunnitteluun tulee ottaa mukaan tuleva tuulivoimalapuisto. Mutta, jos puistoa ei tulekaan, se voitaneen jättää pois kaavasta ja kaava saadaan suunnitelmien mukaisesti hyväksyttyä vuonna 2015.  Tällä hetkellä tavoitteena on, että kaavaehdotus lähtee lausuntakierrokselle huhtikuussa.

Rannantaikaa lehden toimitus seuraa kaavoituksen etenemistä ja tiedottaa siitä mahdollisuuksien mukaan. Kaavehdotuksen julkaisemista odotellessa kannattaa käydä tutustumassa kaavoitusta varten tehtyihin luontoselvityksiin, jotka löytyvät Hamina kaupungin nettisivuilta.

 

Load more